Тайните на дълголетието - какво занем за тях?

Счита се, че два основни фактора,  ускоряват стареенето:

  • Възпалителни процеси - те се произвеждат от мазнините, които приемаме - тлъсто месо, преработените масла, които използваме в най-вредния им вариант (пържени, панирани), и то в голямо количество. Това означава, че ние претоварваме клетките, което води до много заболявания, определящи продължителността на живота ни.
  • Оксидативният процес, който се предизвиква от изобилието на оксидантите, или т.н. кислородни свободни радикали. Те действат върху човешкия организъм на клетъчно ниво /могат да разкъсат клетъчната мембрана/, като повишават процесите на стареене на клетките. А с това са свързани почти всичките ни заболявания.

 Мощните антиоксиданти, които се съдържат в храните и ни защитават, от стареене са:

Плодове и зеленчуци като например: боровинки, ягоди, червени репички, спанак, грозде, киви, ананас, коприва, броколи. Те намаляват уврежданията на клетъчно ниво, неутрализират така наречените "свободни радикали", предпазват от ракови клетки и забавят процесите на стареене! Морските дарове, лененото семе, рибеното  масло, сусамено семе, ореховите ядки - всички те съдържат ненаситени мастни киселини, които са мощен стимулатор на клетъчните и ензимни процеси и подкрепят функциите на черния дроб. Млечните продукти, които са еликсир на здравето и младостта, протеини (мляко, извара, бобови храни), въглехидрати (пълнозърнест хляб, кафяв ориз, просо, овесени ядки, картофи),  достатъчен прием на вода и зелен чай, и движението, което е едно от най-силните средства против стареенето.

Тайните на дълголетието са: да ядем по-малко, да приемаме правилните храни, да не пушим, да се движим много, да спим достатъчно, да правим редовен секс (с него се стимулира изработването на хормона на младостта DHEA). Да избягваме стреса.